Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów naszych czasów. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak zrobić dobrą kawę. Niektórzy po prostu zalewają wodą łyżkę kawy rozpuszczalnej. Jednak wiele osób uważa, że tego napoju właściwie nie można z czystym sumieniem nazwać prawdziwą kawą. Bo wedle wielu smakoszy jedyna prawdziwa kawa jest zrobiona z ziaren kawy.
Podstawowe zalety
Pierwszą zaletą takiego napoju jest mniejsza szkodliwość dla zdrowia. Aromaty często mieszają się z rozpuszczalną, a nawet mieloną kawą, co czyni ten napój nieco szkodliwym. Niemożliwe jest mieszanie jakichkolwiek dodatków w ziarnach kawy. Dzięki temu napój ten jest mniej szkodliwy dla zdrowia ludzkiego. Kawa ziarnista jest o wiele smaczniejsza. Jeśli kiedykolwiek piłeś prawdziwą kawę, prawdopodobnie zauważyłeś, jak bardzo jej smak różni się od smaku kawy rozpuszczalnej. Nawet kawa mielona nie ma tak bogatego smaku i aromatu. Dlatego jeśli chcesz wypić naprawdę pyszny napój, kup ziarna kawy.
Na pewno przynajmniej raz w życiu próbowałeś takich napojów kawowych jak cappuccino lub na przykład latte. Jednak kawa rozpuszczalna nie jest do tego odpowiednia. Jej smak po prostu nie jest wystarczająco nasycony, aby zrobić pyszne latte lub cappuccino. W rzeczywistości możesz zrobić wiele różnych napojów kawowych z ziaren kawy, które będą się nieco różnić między sobą w smaku. Jest to jedna z niezaprzeczalnych zalet ziaren kawy. Jeśli jesteś miłośnikiem mocnej kawy, ziarna są najlepszą opcją dla ciebie. Faktem jest, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny, a to oznacza, że rano poczujesz się znacznie lepiej po filiżance kawy zaparzonej z pełnych ziaren niż po filiżance kawy rozpuszczalnej. Picie kawy z ziaren oznacza też więcej energii do pokonywania codziennych problemów i wyzwań.
Rodzaje kawy ziarnistej i jej cechy
Na współczesnym rynku istnieją dwie główne odmiany kawy: robusta i arabica. Arabika jest najczęściej sprzedawana w ziarnach, które wyróżniają się miękkim, przyjemnym smakiem i bogatym aromatem. Robusta zwykle działa jako dodatek lub jest oferowana klientom już formie zmielonej. Do prawidłowego przygotowania kawy z ziaren potrzebne są specjalne akcesoria. Przydatnymi akcesoriami w arsenale miłośnika kawy będą specjalne łuski, czajniczek, filtr lejkowy itp.
Prażenie ziaren kawy
Technologia przetwarzania naturalnych ziaren kawy polega na prażeniu ich, które mogą być jasne, uniwersalne, włoskie i ciemne. Lekkie prażenie stosuje się w przypadku odmian arabiki, które zostały zebrane na wyżynach Kenii i Jamajki. Pieczenie uniwersalne jest pierwszego i drugiego stopnia. W wyniku takiego przetwarzania ziarna nabierają ciemnego koloru, a oparty na nich napój okazuje się aromatyczny, o zrównoważonej lepkości, z lekką goryczką. Ciemne prażenie przyczynia się do maksymalnego odparowania wilgoci. Surowce, które zostały poddane takiej obróbce, najczęściej dodaje się do różnych mieszanek, aby urozmaicić paletę smaku. Włoskie pieczenie jest stosowane podczas przygotowywania ziaren odpowiednich do przygotowania tradycyjnego i niezwykle popularnego espresso.
Najlepsza kawa ziarnista
W Internecie znajdziemy mnóstwo ofert kaw ziarnistych, przeróżne warianty, jak i ceny, jednak na kawie do biura nie warto oszczędzać, to właśnie ona motywuje pracowników i zwiększa ich wydajność pracy. Najlepszą kawę ziarnistą znajdziemy tutaj. W ofercie tego sklepu są wyłącznie markowe kawy, pochodzące z Włoch, a sama kawa produkowana jest w oparciu o najlepsze praktyki i gatunki kawy pochodzące np. z Brazylii czy Tanzanii. Jakość kawy ma znaczenie, sprawdź, różnica będzie widoczna już po otwarciu opakowania z kawą 😉